Guide – Bredbånd hvad skal jeg vælge

Bredbånd guidenEr du i tvivl om, hvilken bredbåndsteknologi du skal vælge? Så tag et kig her, hvor vi giver dig en komplet guide til de mest udbredte måder at få internetforbindelse på.
Teknologien er under konstant forandring, og infrastrukturen i det danske land udbygges markant disse år. Derfor sker der ligeledes en udvilkling i mulighederne for internethastighed, og hvad der før var umuligt på din adresse, kan i dag være en realitet.

Du bør derfor regelmæssigt tjekke op på udbuddet ved din adresse, så du hverken går glip af besparelser eller hurtigt internet. Se udvalget på din adresse her, og find ud af om du kan få hurtigere internet og/eller bedre priser.

Hvad betyder bredbånd, og hvordan får jeg internet?

Bredbånd er et begreb for, hvordan du bliver forbundet til internettet gennem nutidens mest brugte teknologier heriblandt mobilt bredbånd, fibernet, satellit samt internet via kabel eller et telefonstik. En bredbåndsforbindelse vil altså give dig adgang til internettet, og bredbånd er derfor en nødvendighed for de fleste danske husstande.

Dette er selvfølgelig med udgangspunkt i, at du har en kompatibel enhed såsom en computer, tablet eller smartphone. Så snart du har en kompatibel enhed samt en bredbåndsforbindelse, vil du altså have adgang til internettets mange muligheder såsom at tjekke mails og netbank, benytte de sociale medier, se live tv-streaming samt downloade musik – listen er efterhånden uendelig.

Guide: Her er de 4 mest udbredte måder til at få fastnet på
I dag er de mest udbredte teknologier til at få fastnet:
Internet via kabel-tv stikket (COAX)
Internet via telefonstikket (xDSL)
Fibernet
LAN

Hvad betyder COAX (internet via kabel-tv stikket)?

COAX står for koaksial og beskriver en kabeltype, der kan bruges til at levere både internet, radio og tv. Internet med COAX-forbindelse benytter sig direkte af kabel-tv-stikket, så du både modtager tv og internet igennem samme kabel. COAX er sammen med fibernet en af fremtidens bredbåndsteknologier, og det vil på sigt blive muligt at levere symmetriske (lige høje download og upload -) hastigheder på over 1000 Mbit/s.
Teknologien har dog også sine udfordringer. Blandt andet er der tale om delt båndbredde, som betyder, at hastigheden nedsættes efterhånden som flere og flere benytter sig af internettet. Derudover er COAX-teknologien ikke tilgængelig for alle i hele Danmark.

Udbydere som blandt andre YouSee og Stofa har investeret i COAX-teknologien og opgraderer i øjeblikket deres netværk for at kunne udbyde symmetriske hastigheder over 1 Gbit/s. Dette er dog en hastighed, de færreste reelt har brug for, selvom der streames fra flere enheder. Derfor handler investeringen fra teleselskaberne mere om at sende et signal til kunderne om, at COAX-nettet er en teknologi med fremtid i.

Hvad betyder DSL (internet via telefonstikket)?

DSL (Digital Subscriber Line) er en betegnelse for bredbåndsforbindelser leveret via almindelige telefonnetkabler, hvorfor det også er den mest udbredte internetløsning i hele Danmark. Det bliver ofte omtalt som det almindelige bredbånd og kræver ingen større installationer at få adgang til. DSL kører på kobbernettet, hvilket er det samme som den helt almindelige telefonlinje.
Telefonlinjen består af to kobbertråde, som sammen opretter et analogt signal. Du skal dog benytte et DSL-modem for at oprette internetforbindelse. Et DSL-modem er en hardware komponent, der er bygget til at forbinde en computer eller en router til en DSL-forbindelse. Det smarte ved DSL er, at man kan bruge telefonlinjen til at skabe en standard telefonforbindelse og en internetforbindelse på samme tid.

Hastigheden på et DSL netværk kan variere meget i forhold til, hvilken DSL teknologi, du benytter. Der findes forskellige typer af DSL-teknologi, som alle går under fællesbetegnelsen xDSL. I Danmark er de mest populære ADSL og VDSL, som du kan læse mere om her. Udbydere af DSL-teknologien er blandt mange andre Bolig:net, Telenor og Dansk Net.

Hvad betyder fibernet?

Fibernet er en type internetforbindelse, hvor signalet føres gennem lyslederkabler eller optisk fiber, der er nedgravet i jorden. Fibernet er derudover kendetegnet ved at levere symmetriske og hurtige hastigheder. Muligheden for at få lynhurtigt fibernet er dog geografisk begrænset, og er derfor endnu ikke en mulighed for alle danskere.
Fibernet refererer til en type kabel, der også kaldes for lyslederkabler eller optiske fibre, idet signalet bliver transporteret via lys mellem hovedcentralen og slutforbrugeren. Kablerne er lavet af enten tyndt plastic- eller glasmateriale og fungerer som sagt ved at transportere signalet ved hjælp af lys. Hvert lyssignal påvirker derfor heller ikke hinanden, hvilket betyder, at det enkelte fiber kan rumme en enorm kapacitet uafhængigt af de andre fibre.
Du modtager signalet i din husstand ved at have en såkaldt fiberboks siddende i hjemmet, hvortil du skal have kabler fra fiberboksen til en trådløs router. Du kan læse mere om fibernettet her. Udbydere af fibernet er blandt andre Waoo og Stofa.

Hvad betyder LAN?

LAN (Local Area Netork) er et udtryk for en teknologi, der kan skabe fast internet. Det henviser til et net af computere, der er fast forbundet med hinanden og som befinder sig indenfor et geografisk begrænset område. LAN gør det muligt at koble mange computere sammen i et hurtigt lokalt netværk, hvor der er mulighed for deling af eksempelvis data og printer.
Et LAN-net består altså af to eller flere computere indenfor samme bygning(er). Computerne er typisk forbundet med både netkort og kabler og kan derved udnytte alle ressourcer, der findes på nettet. Forbindelsen er enten wireless LAN, der benytter WiFi-teknologi til at forbinde computernetværket gennem en central trådløs router eller wired LAN, der forbinder netværkets computere til en central router gennem ethernet-kabel eller et USB-kabel.

Læs eventuelt mere på Samlino.dk