Streetfood – Den nye trend
Gadekøkkener og street food er ikke noget nyt fænomen. Det har eksisteret i mange hundrede år, men mens det før i tiden var for den fattigere del af befolkningen, er den nu populær blandt så godt som alle danskere uanset alder. Trenden som bredte sig fra udlandet til de store danske byer har nu også spredt sig til de større provinsbyer, hvor befolkningen i høj grad har taget konceptet til sig.
Indendørs fremfor=”” udendør
Når man tager til udlandet hører street food og gadekøkkener til udendørs, som navnene også antyder. Herhjemme har man dog mange steder etableret street food-markeder indendørs. Det har naturligvis noget med det danske vejr at gøre, som ofte spænder ben for at sidde udendørs og spise. Ud over det er konceptet det samme, på street food-markederne tilberedes der retter, der er hurtige at tilberede, lækre og ofte af udenlandsk oprindelse eller af mere eksperimentel karakter. Maden spises under afslappede former i miljøer, der ikke minder om den traditionelle restaurant eller cafe.
Kendt siden oldtiden
Som før nævnt er street food ikke noget nyt. I oldtidens Grækenland spiste man hurtige måltider på gaden for eksempel var stegte småfisk populært. I Romerriget havde man også fastfood, der blev serveret i en såkaldt thermopolium, som var en slags forløber for nutidens fastfoodrestaurant.
Streetfood har skabt en trend
I nutidens Danmark har folk de seneste år virkelig taget denne hurtige og lettilgængelige mad til sig. Uanset hvilket street food-marked man tager på i de danske byer er det kendetegnet ved et stort udvalg af forskellige retter, der tilbydes fra små boder. Det kan være lige fra argentinsk mad til fish’n’chips. Man kan både få vegetarisk mad og mad med masser af kød. Ofte er street food kendetegnet ved at være af god kvalitet, det vil sige tilberedt af gode råvarer uanset, hvilken type mad det drejer sig om. Street food er en trend, der breder sig og er blevet populær på grund af sin gode kvalitet til en rimelig pris og afslappede form.
Dogma Food
En af de ting som street food er med til at fremme er begrebet Dogma Food. Det står for eksperimenterende mad, hvor man bryder konventionerne og overrasker kunderne med nye sammensætninger af ingredienser, farver, smagskombinationer osv. Det er blevet populært, fordi folk søger oplevelser konstant – også indenfor mad. De vil gerne overraskes af og forundres over opfindsomme retter. Man kan sige, at de værdsætter den mærkelighedsværdi som de små food stalls med street food repræsenterer. Det er ikke længere nok at maden er sund og lækker, den skal også være lidt sjov og gerne med et højt æstetisk niveau.
Cool classic
Der er dog også et begreb indenfor mad lige nu som hedder cool classic. Det er også repræsenteret på street food-markeder. Det står for traditionelle danske retter eller kendte fast food klassikere, der fortolkes på nye måder. Det er også meget populært, da folk til en vis grad bliver i deres komfortzone, men alligevel får en smagsoplevelse ud over det sædvanlige. Det kan være hot dogs lavet med andre og mere kvalitetsorienterede råvarer end dem, der normalt bruges. Det kan være burgere i et hav af lækre variationer osv.
Food trucks
I kølvandet på street food trenden er der opstået et andet nyt koncept, nemlig food trucks. En food truck er en mindre lastbil eller en varevogn med integreret køkken. Den kan lejes til events, fester, firmaarrangementer osv. I stedet for det traditionelle tag-selv-bord kan man have en eller flere food trucks, som serverer lækker og anderledes mad for gæster og deltagere. Street food har ganske enkelt spredt sig ud – ikke bare til hele landet – men til alle mennesker. Street food er med andre ord blevet det nye sort inden for mad. Book eventuelt hos Tastytown