Boligadvokatens vigtige rolle i 2018

BoligadvokatTilbage i 2015 blev indholdet af salgsopstillingen ændret, og der blev vedtaget ændrede regler for relationen mellem sælger og ejendomsmægler, hvorfor “den statsorienterede ejendomsmægler” så sit endeligt. Dette har gjort, at boligadvokatens rolle nu er blevet endnu vigtigere.

Mægler er sælgers mand

Ejendomsmæglerens loyalitet ligger hos sælgeren, og når en køber henvender sig til mægleren, foregår alt derefter ud fra den aftale, som mægler og sælger har indgået. Mægler og sælger indgår en formidlingsaftale, der indeholder aftale om ønsket pris samt diverse andre vilkår, såsom mæglers aflønning, loft for omkostninger samt salgsperiodens varighed. Formidlingsperioden vil som oftest vare seks måneder, og herefter kan sælger og mægler skilles uden videre.

Læs om salg uden ejendomsmægler på denne hjemmeside

Herefter er det sælger, som skal afholde udgifter til blandt andet dokumentationsomkostninger, som kan bruges, hvis sælger vælger at skifte til en anden mægler. Alt forgæves arbejde, såsom salgsarbejde og markedsføring, dækker mægler også, da det er en del af et “solgt eller gratis”-koncept. Herved fremgår det, at ejendomsmægleren loyalitet samt største opgave ligger ved sælger, og altså ikke køber.

Ejendomsmæglere må ikke længere give et konkret finansieringsforslag

Efter den nye lov blev vedtaget tilbage i 2015, er boligagents rolle blevet endnu vigtigere for køber. Et konkret finansieringsforslag er ikke længere en del af mæglers salgsopstilling – et tiltag, der er blevet gjort, for at undgå, at mægler pynter på den byggesagkyndiges rapport.

Køber vil stadig blive oplyst om ejendommens tilstand via dokumenter som energimærke, tilstandsrapport, el-eftersynsrapport og tilbud på ejerskifteforsikring. På baggrund af disse rapporter vil køber kunne få uvildig rådgivning af egen byggetekniker samt advokat – både i forhold til når budgettet skal lægges, men også når det endelige økonomiske overblik skal opnås. I alle mæglerforretninger har der siden 2015 skullet være en person, som er berettiget til at kalde sig ejendomsmægler. Loven sikrer ydermere, at ejendomsmægleren skal have en reel tilknytning til salgsarbejdet, hvilket sikrer kvaliteten.

En boligadvokat sikrer køber tryghed

Efter lovgivningen fra 2015 er køber mere overladt til sig selv, hvorfor det er vigtigt at have en dygtig advokat tilknyttet i forbindelse med køb af bolig. En boligadvokat giver køberen sparring, som kan hjælpe denne trygt igennem alle boligkøbets faser. Der er mange interesser i forbindelse med boligkøb, og det bedste man som køber kan gøre for at sikre sig en professionel og uvildig rådgivning er at rådføre sig med en erfaren og professionel boligadvokat.

Som køber er der efter den nye lov fra 2015 endnu flere papirer og oplysninger, som skal tages stilling til. Det er her en boligadvokat kan være gavnlig for processen, da en sådan vil kunne hjælpe køber igennem blandt andet advokatforbehold, tilstandsrapport, ejerforsikring og eventuelle planer for området. Derfor bør en køber altid søge uvildig rådgivning hos en boligadvokat.

Rådfør dig med en boligadvokat, når du står over for et boligkøb

At købe en bolig kan virke som en uoverskuelig proces, og som oftest vil det være førsteprioritet at skrive under på skødet. Der er dog mange ting at tage hensyn til under selve processen, og idet ejendomsmæglerens rolle er blevet mindre – og mestendels er knyttet til sælger – er det købers eget ansvar at sørge for, at tingene går retmæssigt til.

Derfor sikrer en boligadvokat køber for: At køber ikke bliver snydt, at køber ved, hvad der bliver skrevet under på og at køber har et godt indblik i alle givne oplysninger angående boligkøbet.