Gulvafslibning i privaten

gulvrensInden du går i gang med at afslibe dit gulv, skal du være opmærksom på, at det er et både larmende og støvet arbejde, der ligger foran dig. Hvor lang tid det tager, kommer an, hvor stort et areal du skal have afslebet, men du skal regne med en til to lange dage per rum, før du kan nyde det færdige arbejde. Det tager noget tid at slibe et gulv for det skal slibes over mange gange for at du får et godt og flot resultat. Læs med og få gode gør-det-selv tips med på vejen.

Tålmodighed og systematik betaler sig

Du skal først og fremmest være systematisk i din fremgangsmåde – og vedholdende. Det tager nemlig lang tid, før du kan se et fremskridt, når du går den ene gang efter den anden frem og tilbage over gulvet. Men det er de mange ture, der skal til for, at du ender med et arbejde, du kan være tilfreds med. Anstrengelserne vil altså bære frugt, hvis du er tålmodig og holder ud.

Sæt dig ind i proces og maskiner

Når du har fået teknikken på plads er det ikke fordi, arbejdet er så indviklet. Det det drejer sig om er at arbejde systematisk og få skiftet slibepapir i rette tid. Det er naturligvis vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i, hvordan du håndterer maskinerne – især den store gulvslibemaskine – og ved hvordan hele processen skal forløbe, så du ikke kommer galt afsted og fortryder, at du ikke overlod opgaven til en fagmand.

Maskinleje og pris

Når du skal leje gulvslibemaskinen, kan du henvende dig hos et byggemarked, et gulvsliberfirma eller en farvehandel. Når det drejer sig om at slibe ned til det rene træ, skal du have en maskine med valse. Du kan vælge mellem to størrelser. Den ene vejer 70 kg og den anden 45 kg. Den største og tungeste er mest effektiv, da den har en større trumle og kan slibe mere ad gangen. Da den er tungere, er den naturligvis også mere uhåndterlig, så du skal gøre op med dig selv, hvad der er vigtigst. For en leje af to dages varighed samt forbruget af slibepapir skal du regne med en pris i omegnen af 2.000 til 3.000 kr.

Brug det rigtige slibepapir

Den fejl de fleste gør, når de sliber deres gulve, er at begynde at bruge det finere slibepapir for hurtigt. Gør man det, kommer det til at tage virkelig lang tid at slibe gulvet og det bliver meget dyrt i slibepapir. Du skal huske, at et stykke slibepapir koster hen mod 100 kr., så det er med at bruge de rigtige typer på det rigtige tidspunkt. Det allergroveste slibepapir benyttes i starten til at gøre gulvet plant og rent. Efter det skal du tænke, at det egentlig hele tiden handler om at mindske slibesporene, ved at benytte slibepapir, der hele tiden er finere og finere. Men jo finere papiret er jo mindre effektivt er det, og derfor skal du ikke skifte for tidligt. Jo større tal et slibepapir har jo finere er det. For eksempel skal du fjerne spor fra slibepapir korn 24 med slibepapir korn 40 og fra slibepapir korn 40 med slibepapir korn 80 og så videre. Du skal bruge hvert nummer, indtil en tur hen over gulvet ikke mere kan ses.

Slibesporene skal væk

Der er en god grund til, at slibesporene skal slibes væk. Hvis du for eksempel lakerer et gulv, som har slibespor, vil slibesporene suge lakken og ”toppene” risikerer dermed ikke at få lak. Det kan resultere i fugtskader på gulvet. Lud og olie med hvidpigmentering vil også samle sig i de efterladte spor og dermed gøre gulvet stribet.