Indretning med møbler der trender

Indretningtrends gennem tiderne – sådan har vores hjem ændret sig

Grænserne opblødes

En udvikling i indretningstrends der har stået på nærmest lige siden en-familie-boliger blev normalen i Danmark, har været en gradvis opblødning af forskellige afgrænsninger i boligen. Mest dominerende har været overgangen fra en opdeling af ”offentlige” og ”private” rum til en mere sammenblandet bolig. I lang tid var normen, at man havde ”offentlige” rum som den ”pæne stue”, ”gæste-entreen” og så videre.

I dag er dette langt fra normen, og familiens privatrum er også hvor gæster typisk bydes ind. Få steder har denne overgang været klarere end i køkkenet. For 100 år siden var det utænkeligt at gæsterne kom ud i køkkenet, og for blot få årtier siden, var standarden stadig at køkken og stue var klart adskilt. I dag har ting som samtalekøkken og køkken-alrum taget over, og mange middage starter over et glas vin ude i køkkenet, mens maden laves færdig.

Dette har også spillet af på indretningen og møbleringen af køkkenet. Køkkenet er ikke længere et rent funktionelt rum, men et rum hvor det også skal være behageligt at opholde sig. En trend der har lagt sig til dette, er at have en lille sofa stående i eller tæt ved køkkenet. En sofa, som fx Peru CL200 2-personers sofa, fylder ikke alverden, men giver mulighed for at sidde behageligt og hygge i køkkenet.

Ud rykker ind, og ind rykker ud

En af de senere grænser der er begyndt at bløde op, ligesom grænsen mellem privat og offentlig, er grænsen mellem inde og ude. Såkaldt indoor/outdoor-living er for alvor brudt igennem. Grundlæggende forsøger man at trække det udendørs indenfor vice versa. For eksempel er en fortsat stor trend i indretning at have en masse planter indenfor. Omvendt minder moderne ude-møbler mere og mere om stue-møbler.

En anden måde grænsen mellem ude og inde opblødes, er med en mere glidende overgang mellem for eksempel stue og terrasse. Vi vil i dag have store vinduer ud og gerne en stor dør der kan slås op, så terrassen fungerer som en forlængelse af stuen henover sommeren. Udekøkkener og sågar udebrusere er desuden blevet mere in end de nogensinde har været, og viser hvordan vi rykker en række typisk indendørsfunktioner udenfor.

Vi arbejder mere og mere hjemmefra

En sidste trend der for alvor har taget fart i de seneste 40-50 år, har været ændringen i vores forholdet mellem arbejde og hjem. For 50 år siden var arbejde noget du altid tog hen til, og når hjemmeboligen havde intet med det at gøre. Selvom de fleste stadig har et arbejde der laves fysisk udenfor hjemmet, er der flere og flere der enten helt eller delvist rykker arbejdet hjem.

Dette øgede hjemmearbejde har igen ført til ændringer i vores valg af møbler, og smarte hjemmearbejdsløsninger er meget eftertraktede. Er du rykket helt hjem, er der nok ikke nogen vej udenom behovet for et hjemmekontor, noget der da også bliver mere og mere almindeligt at se i danske hjem. Er din hjemmearbejdsplads dog mindre fuldkommen, kan det være smart med et sted at arbejde der ikke fylder for meget når det ikke bliver brugt.

En god løsning på dette er Mistrals skrivepult. Skrivepulten hænges op på væggen som en del af et reolsystem, eller for sig selv. Her kan en klap så slås ned og bruges som skrive bord. Pulten er bygget robust og fungerer fint som skrivebord til dig der har et par hjemmearbejdsopgaver, eller bare vil have et sted at sidde med laptoppen. Når så den ikke skal bruges længere slås klappen op, og fylder ingenting. Dette er blot en af mange måder hvorpå indretningstrends ændrer vores boliger og vores hverdag.