Lagner i bambus

bambusBambus er et materiale, der er på vej frem. Når det bruges til tekstiler, har det mange rigtig gode egenskaber. Det kan ganske enkelt være med til at give dig en bedre søvn. Når et lagen er vævet af 100 procent bambus føles overfladen blød og glat som silke og giver en virkelig skøn komfort. Bambus er et materiale, der meget effektivt absorberer fugt og på den måde fjernes fugten fra kroppen. I forhold til bomuld så afgiver bambus fugten helt op til tre gange hurtigere og lagner i bambus er derfor meget velegnede til mennesker, der sveder om natten. Det at bambus både er meget svedabsorberende og samtidigt fugtafgivende betyder, at et lagen af bambus føles temperaturregulerende. Det vil sige føles lunt, når det er koldt og køligt i varmt vejr. Bambuslagner er derfor rigtig gode året rundt.

Kan bambuslagner være økologiske?

Det kan diskuteres om tekstiler af bambus kan kaldes økologiske. Det er nemlig sådan, at selvom selve den bambus, der anvendes er fuldstændig økologisk, så indebærer produktionen af bambustekstiler, at bambusfibrene udsættes for en kemisk behandling. Hvis ikke kan de slet ikke blive bløde nok til formålet. Men der er forskel på, hvordan bambusfibrene behandles. Den mest bæredygtige metode er den såkaldte Lyocell-metode.

En meget bæredygtig plante

Selve den bambus, der bruges, kan dog sagtens dyrkes økologisk. Det vil sige, at de gror helt naturligt og uden tilsætning af kunstgødning, pesticider eller herbicider. Bambusplanten producerer hen ved 35 procent mere ilt sammenlignet med træer, der er plantet tæt, på et areal af samme størrelse. En bambusplante kan vokse omkring en meter om dagen og kan opnå en højde på 28 meter og en diameter på hele 30 centimeter. Bambus kan ikke kun høstes en gang om året, men flere gange og optager samtidigt CO2 i store mængder. Alt dette gør bambus til en af jordens mest vedvarende og bæredygtige ressourcer. Den eneste ulempe ved de bambusplanter, der bruges til tekstilproduktion er, at de ikke kan dyrkes heroppe nordpå.

Mange tråde er tegn på god kvalitet

Der er naturligvis forskel på kvaliteten af bambustekstiler. Nøjagtig ligesom der er forskel på bomuldstekstiler. Det er produktionsmetoden, der spiller en rigtig stor rolle for, hvilken kvalitet bambusfibrene får. Ligeledes spiller trådenes tykkelse og antal af tråde per kvadratmeter ind på produktets slidstyrke. Hvis trådene er for tykke, er der større risiko for, at det færdige tekstil piler og bliver grimt efter kort tid. Derfor er tynde tråde og dermed mange tråde per kvadratmeter et godt tegn på kvalitet og lang holdbarhed.