Tekstiler i dit drømmekøkken

Det er en daglig fornøjelse at have et køkken, man synes om. Det betyder noget, at du omgiver dig med ting, du synes om, og som er lækre at bruge. Det betyder også, at de tekstiler du vælger til dit køkken spiller en rolle for brugsoplevelsen af køkkenet. For eksempel er et viskestykke jo ikke bare et viskestykke. Et viskestykke kan via farver og mønstre være en form for udsmykning i dit køkken – altså det der giver farver til et neutralt køkken. Eller viskestykket kan være i diskrete farver, der understreger de farver du i forvejen har i køkkenet. Der er mange muligheder når det drejer sig om tekstiler til drømmekøkkenet.

Tekstilernes rolle i et neutralt køkken

brødposeHvis du har et køkken i neutrale farver og gerne vil have lidt farve ind i rummet, kan du vælge at købe viskestykker og køkkenhåndklæder i de farver, du ønsker skal pifte køkkenet op. Du kan naturligvis også købe en smuk dug, der lyser rummet op. Det kan være et utroligt flot indslag og kan live rummet gevaldigt op. Fordelen er naturligvis, at du kan have forskellige duge og forskellige farver viskestykker og håndklæder, så du kan vælge at bruge de tekstiler, der passer sammen på samme tid.

Tekstilernes rolle i et farverigt køkken

Har du et køkken, der i sig selv har farver enten på vægge, gulv, fliser, låger eller bordplade, kan køkkentekstilerne være et mere subtilt indslag, der understreger køkkenets iboende farver frem for at tilføre nye markante farver til rummet. Hvis køkkenet er domineret hovedsagelig af én farve er det også muligt at vælge tekstiler – for eksempel dug, viskestykker eller håndklæder – i en dæmpet komplementærfarve eller anden farve, som er flot til den dominerende farve. Dermed skabes der mere liv i rummet.

Overvej hørprodukter

Det betyder også noget hvilket materiale og hvilken kvalitet du køber dine tekstiler i. Langt de fleste tekstiler til køkkenet er af bomuld. Bomuld suger vand godt og kan tåle høje vasketemperaturer. Det er ofte også til at betale. Der er dog et alternativ til bomuld, når det gælder tekstiler, der skal kunne suge fugt og tåle høje vasketemperaturer. Det er hør. Det er ofte et lidt dyrere materiale, men hvis det er i en god kvalitet, er det super holdbart. Modsat bomuld er hør stærkest i våd tilstand, hvilket gør det meget slidstærkt. Hør har været benyttet i Danmark og Europa langt tilbage i tiden, længe før bomulden blev kendt. Bomuld er dog billigere at producere og har derfor overtaget rollen, som det vandsugende tekstil nummer et.

Smuk tekstur og bæredygtigt

Produkter af hør har en helt anden tekstur end bomuld. En dug eller et hør viskestykke har en meget mere levende overflade, og materialet er lækkert at røre ved og at bruge. En hørdug, der er vævet af lidt tykkere tråde, kan være med til at sætte et lidt rustikt præg på rummet. En hørdug vævet af finere tråde kan have et lidt blankt udseende og dermed sætte et mere raffineret præg på rummet. Uanset er der ofte en helt anden kvalitet over hør end over de fleste bomuldsprodukter. Derudover kan hør produceres i Europa modsat bomuld. Det gør materialet mere bæredygtigt.

Mange muligheder indenfor køkkentekstiler

Ud over viskestykker, duge og håndklæder er det naturligvis også muligt at supplere køkkenet med andre tekstiler. Det kan for eksempel være gardiner, dækkeservietter, servietter til brødkurven og en brødpose. En brødpose af hør er et godt alternativ til de plastikposer, vi benytter i alt for stor stil. Hør har antibakterielle egenskaber og hør bevirker at brødet ikke bliver hverken tørt eller fugtigt, da det lader brødet ånde. Brødposerne vaskes og genbruges og ser lækre ud på køkkenbordet.