Vægge af gips – sådan gør du

Hvis du har behov for at sætte en ekstra væg op i din bolig er en gipsvæg et forholdsvis let og billigt alternativ. Fordelen ved en gipsvæg er også at den er forholdsvis enkel at fjerne igen. Her kan du få viden om, hvad en gipsplade egentlig er, hvordan en gipsvæg bygges op, hvor den er egnet og om den lydisolerer og hæmmer brand.

Hvad er en gipsplade?

Gør det selv gipsvægEn gipsplade er lavet af gips holdt sammen af en side af papir eller pap. Pladerne kan sættes helt sammen pga. kanternes beskaffenhed ,og i deres konstruktion er der tænkt på plads til både glasvæv og den spartelmasse, der efter slibning sørger for at gipsvæggens overflade bliver helt glat. Gipspladerne er ofte 240 centimeter brede eller 120 centimeter brede. Højden varierer mellem 2,7 meter til 1,8 meter. Tykkelsen er ved en normal gipsplade 1,25 centimeter. Drejer det sig om brandgips er tykkelsen dog 1,5 centimeter.

Hvordan laves en gipsvæg?

Når du skal bygge en gipsvæg, kan du gøre det på flere måder. Du kan bygge et skelet, som enten er lavet af træ eller stål. Skelettet isoleres og beklædes dernæst med enten et lag gipsplader eller to, hvis du ønsker mere solide og lidt mere lydisolerede vægge, skal du vælge to. Man kan også undlade at isolere væggen og man kan også bruge krydsfinér som det inderste lag af væggen i stedet for gipsplade. Så bliver det lettere at hænge noget op på gipsvæggen. Når væggen er sat op skal samlingerne spartles. Det skal normalt gøres 2-3 gange, inden væggen er klar til tapetsering med glasvæv, filt eller andet.

Få flere håndværkertips hos Handytools.dk – Besøg her

Hvor bruger man typisk en gipsvæg?

Siden 60’erne har man brugt gipsvægge og de er stadig populære i dag. I parcelhuse finder man især gipsvægge, som indervægge og gipsvæggene er praktiske, fordi de både er lette at bygge op og tage ned igen. Det er dog ofte sådan, at gipsvæggene er sat op før gulvet blev lagt. Det vil sige, at der mangler gulvbelægning, når en væg fjernes. En af grundene til, at man vælger ikke at sætte en gipsvæg ovenpå gulvbelægningen, er, at lyde fra naborummet forplanter sig mere, når gulvet ikke er brudt. Men vil man gerne kunne pille væggene ned eller ændre på dem efterhånden som børnene vokser, og der opstår nye behov i boligen, er det absolut muligt at bygge gipsvægge ovenpå gulvbelægningen.

Hvor egner en gipsvæg sig ikke?

Gipsvægge egner sig udelukkende til tørre rum. Det går altså ikke at bruge almindelig gips til hverken badeværelse eller bryggers. Her skal man i stedet benytte det, der kaldes for vådrumsgips. I tillæg skal der tilføres en såkaldt vådrumsmembran. Det er en helt anden sag at sætte gips op i vådrum, så tjek op på det andetsteds.

Lydisolerer en gipsvæg?

Materialet gips er udmærket til at dæmpe lyde, fordi det er forholdsvist tungt. Lydisoleringens effekt kommer dog helt an på hvor mange lag gipsplader, der sættes på skellettet af stål eller træ, om væggen isoleres og om man benytter en lydfuge, når der fuges. Det er isoleringen mellem skelettets stopler, der forhindrer det meste lyd i at trænge igennem væggen.

Brandisolerer indervægge lavet af gips?

Gipspladerne som benyttes til at lave en gipsvæg brandisolerer godt. Man kan også få gipspladepaller, der er beregnet specifikt til at brandisolere med. Men beklæder man en gipsvæg med to gange gipsplader får man normalt en konstruktion, der på fagsprog kaldes en EI30. Det vil sige, at væggen kan modstå en brand i 30 minutter uden at ilden kommer gennem væggen. Det har ingen betydning om væggen er bygget på et træ- eller stålskellet eller om væggen er isoleret.