Solsejl
Solsejl er blevet populære som aldrig før og det er der en helt naturlig årsag til. De er billige, lette at montere og tåler vind og vejr godt. Men hvad skal du se nærmere på, når du skal finde det bedste solsejl til netop din opgave?
Solsejl firkantet -eller trekantet?
I dag kan du få både firkantede og trekantede solsejl og endda også stjerneformede og masser af andre former. Mange vælger at kombinere flere former i samme farve og lave et setup, hvor hvert sejl går en smule ind over hinanden, så der skabes både læ og et tørt miljø. De trekantede anvendes ofte til at inddække fra oven, så der ikke kommer sol og vand og de firkantede meget ofte til at skabe læ som læsejl. De andre former som er tilgængelige på det Danske marked, er ofte store sejl, som kan anvendes til institutioner eller til erhverv, hvor der f.eks. ønskes en mere komplet overdækning af et større areal.
Farver og mål – Vælg det perfekte solsejl
Der er et hav af farver at vælge imellem og meget ofte kan du få dem specialsyet nøjagtigt efter dine mål. Det koster naturligvis noget at få et ud at måle op og lave et særligt solsejl, men når det sidder helt perfekt og passer nøjagtigt til haven, er det noget helt andet end et billigt solsejl fra Bauhaus, eller Silvan. Finder du en specialist i sejl online, vil du opleve, at der er omkring 2 til 5 farver at vælge imellem og ca. 10 størrelser – lige fra 4 x 4 til 3 x 5 meter. Det er naturligvis meget forskelligt, men der er generelt mange størrelser og færre farver. Vælger du et solsejl på mål, vil der ofte være flere farve muligheder -og forskellige kvaliteter i sejldug at vælge imellem. Her vil det også være muligt at vælge mellem flere typer af ringe til fastgørelse af snore.
Vandtæt solsejl eller ikke?
Der er mange forskellige kvaliteter at vælge imellem og de er primært kategoriseret op i vandtæt eller ikke vandtæt sejldug. De vandtætte er ikke 100% vandtætte men skyr vandet til et hvis punkt, hvorefter de begynder at dryppe. Mange private vælger de vandtætte solsejl til terrassen og haven, hvorimod institutioner altid vælger de andre, da der ikke må kunne opstå store ”vandlagre” på et solsejl – Det kan ganske enkelt være farligt i f.eks. en børnehave. Her vælges derfor de vandgennemtrængende solsejl helt bevidst.
Montering og stolper samt tilbehør
Monteringen af et solsejl behøver ikke være en større videnskab. De skal naturligvis kunne spændes ud, så de står helt glatte og spændte og stolperne skal være kraftige nok, til der kommer voldsom blæst, uden de knækker (man kan jo glemme at tage det ned) Der er mage forskellige typer af stolper at vælge imellem. Mange vælge alu stolper til terrassen, som sætte skrå og giver et maritimt look, de kan endda leveres med klikkende snortræk, som man finder på sejlbåde. De kan nemt skrues fast til eksisterende terrasse eller støbes fast. En held del vælger også stolper af træ, for at få et mere naturligt look, som passer godt ind i en have og måske knap så meget på en terrasse. Træstolperne støbes typisk i jorden, så der er en stærk stolpe til alt slags vejr.
Køb kvalitet – Sejldug, der holder
Rigtigt mange søger i første omgang efter et solsejl hos Bauhaus, Silvan, Bilka, Jem og Fix eller Ikea. De fleste af dem har dem også, men det er typisk sejl i elendig kvalitet som er beregnet til en enkelt sæson. De er lavet i meget tyndt stof, som ikke tåler sommerens kraftige UV stråler og skift mellem regn og sol ret godt. Vil du købe et nyt hvert år, ja så er det naturligvis dem du skal købe, men vil I gerne have noget der holder f.eks. 8 år og som er langt flottere, ja så skal I se nærmere på de mange butikker online, der er specialiserede i solsejl.