Ny kaffemaskine? Hvad skal jeg vælge
Der er efterhånden et virkelig stort udvalg, når det kommer til kaffemaskiner. Der findes lige fra den gode gamle filterkaffemaskine til de mere avancerede manuelle espressomaskiner, hvor kaffebrygning næsten kan regnes som en kunstform. I filterkaffemaskinen skal du bare dosere den malede kaffe og hælde vand på, så klarer den resten og kan lave 10 – 12 kopper kaffe på én gang. De manuelle espressomaskiner, er noget mere krævende. På dem kan du kun lave en kop ad gangen og skal lære, hvordan kaffen stampes og mælken piskes til perfektion manuelt. Men der er naturligvis også kaffemaskiner, der er en mellemting og som laver rigtig god kaffe.
Mange forskellige typer kaffe
Når man kommer som gæst, er det ikke altid nok at sige, om man drikker kaffe eller te, og om der skal mælk i. Hvis man drikker kaffe skal man måske også forholde sig til, om man vil have kaffe med mælkeskum og om det skal være en cappuccino, espresso, macchiato, flat white, cafe latte mv. Tiden hvor der blev fyldt malet kaffe i kaffemaskinens filter og trykket på knappen er måske ved at være talte. Flere og flere vælger at have en kaffemaskine, hvor man kan lave forskellige typer af kaffe med mælkeskum, og hvor kaffebønnerne først males lige før de skal bruges.
Er du kaffeentusiast?
Men der er jo stor forskel på, hvor entusiastisk en kaffebrygger man er. Hvis man elsker kaffe og virkelig går op i, at den er så god som absolut muligt, er der ikke noget, der slår en manuel espressomaskine. Men du skal være indstillet på, at det tager tid og kundskab at lave en god cappuccino eller macchiato mm. Det er ikke noget man lige gør. Det skal læres. Så en manuel espressomaskine er kun for de virkelig dedikerede kaffedrikkere, som gerne står og laver gæsternes kaffe i løbet af besøget.
God kaffe uden besvær
Kan du godt lide en god kop kaffe og vil gerne have mælkeskum i, men vil ikke stå og lave kaffen manuelt, er der dog efterhånden virkelig gode maskiner på markedet, der maler bønnerne, docerer og pisker mælken i forhold til, om det skal være den ene eller anden type mælkekaffe. Hvis du vil ofre noget på sådan en maskine, vil du få kaffe, der er i nærheden af den, der laves på en manuel espressomaskine. Her slipper du dog for at rengøre maskinen mellem hver kop kaffe og skal egentlig bare sørge for, at der er kaffebønner og vand på maskinen. Du kan dog ikke lave en kande kaffe. Du kan kun lave én – på nogle maskiner – to kopper kaffe på en gang. Så har du gæster skal du eller de selv hente hver kop ved maskinen. Det er dog bare at koble mælkebeholderen til og trykke på den ønskede type kaffe, så det kan alle finde ud af.
Tjek mælkebeholderen
Denne type kaffemaskine, der kan docere, varme og piske mælken, har en beholder som mælken skal hældes i. Den er udformet forskelligt fra mærke til mærke. En ting du lige skal overveje, er hvor praktisk mælkebeholderen er. Er den let at frakoble og sætte i køleskabet? Er den let af rengøre? Kan den gå i opvaskemaskinen? Selve slangen fra mælkebeholder til kaffemaskine skal rengøres meget ofte. Undersøg hvordan det foregår, før du vælger maskine. Er det for bøvlet bliver du måske træt af det.
Lidt mere arbejde men meget bedre kaffe
Der vil være lidt mere arbejde med en kaffemaskine med kværn og mælkeskummer. Den skal renses – mælkeudløbet når maskinen har været brugt og selve maskinen skal køre et renseprogram ca. hver anden måned alt efter hvor meget maskinen benyttes. Så i forhold til en almindelig filterkaffemaskine er der mere arbejde. Til gengæld smager kaffen meget bedre end filterkaffe.