Sådan laver du et flot flisebelægning

FlisebelægningerIndkørslen, terrassen og stien rundt om huset er ofte belagt med fliser, da det er nemt at holde og ser rigtigt pænt ud.

Det kan dog hurtigt gå galt med en flisebelægning.

Hvis anlægsarbejdet ikke er udført korrekt, vil belægningen hurtigt blive skæv og ustabil, så derfor er det vigtigt at der bruges tid på opbygning af en god solid flisebelægning.

Vedligeholdelse af fliserne

Når fliserne er lagt, fugesandet er fejet ned i fugerne og det hele bare ser godt ud, bør man allerede gå i gang med vedligeholdelsesarbejdet, så fliserne holdes pæne, og så der ikke skal bruges penge på at anlægge en ny flisebelægning om få år.

Alger, mos og flisepest kan rigtigt godt lide betonflisernes overflade, og derfor fæstner de sig hurtigt hertil, med en grøn belægning til følge.

For at undgå grønne fliser på den nye terrasse, kan du vælge den hårde metode, hvor du fejer fliserne ofte. Gerne med lidt fugesand en gang i mellem.

Du kan også vælge at behandle den nye belægning.

Til behandling af fliser findes 2 forskellige metoder som begge er yderst effektive.

  1. Algebehandling med algerens.
  2. Imprægnering af fliserne

Algebehandling med algerens

Algerens fordeles over fliserne med en sprøjte, hvorefter det trækker ned i flisernes overflade og bekæmper algerne. Den forebyggende effekt, kommer ved at algerensen forbliver i betonoverfladen i op mod 9 måneder, hvor det aktiveres af regnvejr.

Det betyder at du kan anvende algerensen i løbet af sensommeren, og så er det aktivt i løbet af de våde, kolde måneder hvor flisepest, mos og alger for alvor har gode betingelser. Når der bliver sommer og varme, virker algerensen så ikke mere, men nu er forholdene til algerne så heller ikke til stede.

Den forebyggende behandling med algerensen, kræver derfor at der sprøjtes hvert år.

Imprægnering af fliser

Hvis du ikke ønsker at algebehandle fliserne hvert år, kan en imprægnering af flisernes overflade være løsningen for dig.

Det imprægnering du kan købe i butikkerne har en begrænset effekt, så hvis du vil have en god imprægnering der holder, skal du bestille professionelle til at udføre imprægneringen.

Med en imprægnering vil flisernes overflade lukke helt af, så du vil kunne se vandperler på fliserne efter regnvejr. Det betyder at mod, flisepest, alger og andet skidt ikke vil kunne vokse på fliserne.

En imprægnering kan virke op mod 15 år.

Hvad med en træterrasse

Træterrasser og andet træværk i haven kan også blive trist og grønt at kigge på, hvis man ikke forebygger det.

Algerne vil gerne vokse på træterrasser, og det er vigtigere at undgå alger på træterrasser end det er på havefliser.

Træterrasser bliver meget glatte og farlige når de bliver fyldt med alger, så man kan nemt glide og slå sig slemt, hvis man ikke undgår algerne på træværket.

Algebehandling med algerens er også her en god idé, da det også modvirker fremkomsten af alger hen over efteråret og vinteren.

Rensning med højtryk

Har du ikke fået behandlet fliser- / træterrassen og er der nu kommet grønne alger, kan det være nødvendigt med en rensning.

Hvis du vælger at rense fliser og træterrasser selv med en højtryksrenser, kan du meget nemt ødelægge overfladen, så mos og alger får endnu bedre betingelser.

Professionelle har udstyr som kan rense ved meget lavere vandtryk, og udstyret kan indstilles til den trykstyrke som passer til den enkelte overflade. Det betyder at en træterrasserens med lavt tryk gør at træet holder længere.

Når flisebelægninger renses, vil der altid skylle fugesand op, så det er meget vigtigt at få fyldt fugerne igen efterfølgende.

Fugesand har skarpe kanter, og kan derfor pakke sig så ukrudt får svære betingelser, men i løbet af en sæson, vil noget fugesand forsvinde sammen med regn og blæst, og samtidig vil jord komme til, så der igen kan vokse ukrudt.

Et alternativ til fugesandet er stenmel, som kan fejes ned i fugerne, hvor det vil samle sig til en samlet masse næste gang det regner. Det er derfor vigtigt at det overskydende stenmel fejes væk fra fliserne.