Nyt look til dit trægulv?

Gulvbehandling med Lak, Lud eller olie eksemplerEn god efterbehandling af dit trægulv, kan faktisk gøre en stor forskel, hvad angår gulvets look. Som udgangspunkt er efterbehandlinger for at beskytte gulvet, og få det til at holde længere, men du kan også ændre selve udtrykket af gulvet i samme ombæring. Herunder gennemgår vi de forskellige behandlingsmuligheder, hvilke typer af gulve de egner sig til, samt hvilket look de giver.

Lak: For et solidt og slidstærkt resultat

Hvis du vil give dit gulv den ultimative beskyttelse, bør du vælge at efterbehandle det med lak. Lak er den slidstærkeste behandling, som du kan give dit gulv. Du kan vælge imellem flere forskellige typer af lak, hvoraf de mest anvendte er silkemat og mat. Du kan dog også få en hvidpigmenteret udgave, hvis du foretrækker et lysere gulv. Den silkematte giver træet en lækker blød overflade, som fremhæver strukturen og farverne i træet.

Lakken lægger sig oven på træet og beskytter meget effektivt mod slitage, ridser, væske og mærker. Lak kan ikke pletvedligeholdes, så hvis der sker en skade på et lakeret gulv, kan det sjældent pletrepareres, uden at det kan ses på gulvet. Så hvis lakken først er slidt helt igennem, er den eneste løsning at slibe gulvet helt ned og give det en ny omgang lak.

Olie: Nemt, effektivt og lækkert

Oliebehandlede gulve får ofte et meget eksklusivt resultat, og så er det en af de letteste efterbehandlinger at udføre, og så er det godt for både gulv og indeklima. Olie giver et meget naturligt resultat, som er loyal over for træets naturlige udseende. Oliebehandling giver træet dybde, mens det fremhæver det naturlige spil, karakter og farvetoner. Hvis du ønsker at ændre gulvet nuancer, findes der forskellige olier med forskellige farver.

Olie giver træet et naturligt udseende, men det giver også træet en lækker finish, som er behagelig at røre ved. Gulvet vil føles blødt, hvilket understreges af en smuk og silkemat overflade. Da olien trænger dybt ned i træet, plejer det effektivt træet. Dette gør, at gulvet efterlades slidstærkt og både væske- og smudsafvisende.
Hvis du vægter et sundt indeklima højt, så vil olie være et oplagt valg til efterbehandling af dine gulve. Oliebehandlede gulve kan ændre og arbejde, således at det tilpasser sig rummets temperatur og fugtighed, hvilket i sidste ende resulterer i et sundere indeklima.
Læs eventuelt mere på Davids-gulvafslibning.dk

Lud: Giver dit hjem et lyst og naturligt udtryk

Ludbehandling er perfekt til dig, der foretrækker, at dine gulve er lyse. Lyse gulve giver en illusion om mere plads, og så kan det åbne et rum op. Det er dog ikke alle gulve, som kan efterbehandles med lud, og behandlingen fungerer bedst til nåletræ og lyst løvtræ såsom ask og bøg. Når trægulvet er blevet ludbehandlet, skal det derefter mættes med sæbe, hvilket med tiden vil give gulvet en lys, lettere grålig, sæbebehandlet overflade. Sæbe til efterbehandling fås med forskellige looks såsom hvidpigmenteret og naturlig, som giver et mere gyldent look.

Ludbehandlede gulve virker bløde, hvorfor de er behagelige at gå på. Lud er dog knap så effektivt til beskyttelse af dine gulve, da det ikke er lige så modstandsdygtigt over for skidt og snavs. En løsning mod dette kan dog være jævnligt at bruge sæbespåner eller specialsæbe, som kan danne en beskyttende overflade.
Inden du vælger en af disse løsninger, bør du overveje, hvilken type trægulv du har. Forskellige trægulve kræver forskellige behandlinger, hvorfor forarbejdet kan variere.