Sådan får du en andelsbolig i København

Andelsbolig i København hvordanDet er svært at få fingrene i andelsboliger i København, men er du villig til at arbejde for sagen, så kan det godt lade sig gøre.

Hvis du søger en andelsbolig i hovedstaden, så er det nok ikke gået din næse forbi, at antallet af ledige andelsboliger er historisk lavt. Der bliver nemlig sat færre og færre andelslejligheder til salg gennem de lokale ejendomsmæglere, fordi de kan afsættes nemt og hurtigt. Flere andelsejere er derfor begyndt at sælge andelsboligen på egen hånd for at undgå udgiften til mægleren.

I og med at det er blevet nemmere at få solgt sin andelslejlighed gratis enten via sin omgangskreds eller på Facebook, så ser mange andelsejere det som en dum udgift at give ejendomsmægleren flere tusinde kroner for et salg.

De fleste andele bliver altså solgt via private netværk eller selvsalgssider. Og det er drøn effektivt. Det betyder dog også, at det som køber er et svært marked at komme ind på.

Andelslejligheders popularitet stiger i takt med, at ejerboliger i København bliver dyrere. Det er altså attraktivt at sidde billigere i en andel på en attraktiv beliggenhed. Og alt hvad en andelsejer behøver for at sætte sin andel til salg er en valuarvurdering. Altså en vurdering af ejendommens værdi.

Men hvordan får du fat i en andelsbolig, hvis der bliver færre ledige og svære at få fat i?

Jo, du skal være ihærdig, og så skal du besidde en god portion tålmodighed. Først og fremmest skal du begynde at overvåge alle sider på nettet, hvor andelsboliger sættes til salg. Det kan for eksempel være sider som dba.dk, selvsalg.dk, Facebook, boliga.dk eller lignende. Disse sider skal du tjekke flere gange dagligt, så du kan springe til ligeså snart, du ser en bolig, der finder din interesse. Du kan også bede boligsiderne om at sende dig en mail, hvis der sættes en bolig til salg, der matcher dine ønsker.

Et andet godt råd er at fortælle dit netværk, at du leder efter en andelsbolig i København. Det er nemlig langt størstedelen af andelslejligheder, som bliver afsat gennem private netværk. Boligejerne ønsker at sælge andelen hurtigst muligt til nogen de kender eller nogen, som deres netværk kender. Så tag fat i dine venner, familie og kollegaer, og lad dem være på udkig sammen med dig.

Og så er det hverken kun ejendomsmæglere eller private opslag på netsider, der afgiver andelsboliger. Der findes en masse forskellige andelsforeninger i København, der både har interne og eksterne ventelister. Disse ventelister er en super god idé at få skrevet sig op på, hvis du ønsker at holde din vifte af muligheder bred. Det er meget nemt og simpelt, og det koster ikke større beløb om måneden for at stå på ventelisterne. Du kan søge efter andelsforeninger på google for at finde dem, der tilbyder andele i de dele af København, som du drømmer om en bolig i.

Det er også generelt vigtigt, at du sætter dig ind i konceptet. Du skal altså sætte dig ind i andelsboliger som boligform for at forberede dig bedst muligt på jagten. Andelsboliger har andre forhold end leje- og ejerboliger. Ved en andelsbolig for du både gæld og formue med i købet.

På den måde undgår du også at blive overrasket, hvis boligafgiften pludseligt stiger. Det kan nemlig være noget så simpelt som vedligeholdelsesprojekter, der kan få afgiften til at stige.
I forbindelse med et køb af en andelsbolig kan din bank fungere som stopklods. Den skal altid godkende andelsforeningens økonomi, og på den måde kan du finde ud af, om det er en god eller skidt investering.

For at sikre dig ikke at gøre et dårligt køb, kan det være en god idé at alliere dig med en fagmand såsom en boligadvokat, der kan undersøge foreningen, som du vil købe dig ind i. Det kan især være et godt træk, nu hvor købet i dag altid skal gennemføres hurtigt. Du undgår dermed at blive snydt af sælger.

Er du i tvivl om noget i forbindelse med vurderinger af andelsboliger, så kan du besøge andelsvurderinger.dk.