Sådan pudser du vinduerne

Sådan får du rene ruderDet er de færreste af os, der har lyst til at smide penge efter en vinduespudser. Der er dog en lang række faldgruber, som kan være lidt svære at komme rundt om, når der skal pudses vinduer, og det er ikke altid lige let at undgå blandt andet striber.

Vi har derfor herunder lavet en udførlig guide til dig, så du kan pudse vinduer som en professionel.

Sørg for at have udstyret i orden

Før du går i gang med at pudse dine vinduer, er det vigtigt, at du har det rigtige udstyr. Det nytter ikke noget at vaske vinduer med en “døv” skraber eller en gammel, beskidt klud. Det rigtige udstyr er nemlig halvdelen af en god vinduespudsning uden striber.

Du skal bruge:

En god skraber
Indvasker*
Viskestykker eller en fnugfri, blød klud
En spand
Opvaskemiddel
Salmiakspiritus*
Koldt, rent vand

*En indvasker er en god løsning, men man behøver det ikke. I stedet for en indvasker kan du bruge en svamp eller blød børste.

* Hvis du ikke ønsker at anvende salmiakspiritus, kan du også lave en blanding, som kun består af opvaskemiddel og koldt vand.

Sådan laver du din egen blanding

Vi anbefaler, at du laver din egen blanding til vinduespudsning. Det giver det bedste resultat, og så er det også en meget økonomisk løsning.
Forslag til en god blanding:
5 liter koldt, rent vand
1 spsk. opvaskemiddel
En halv hætte med salmiakspiritus*

*Salmiakspiritus kan undlades, men det er godt til at opløse og fjerne fedt og andet snavs, som kan opstå på ruderne.

Den ovenstående opskrift er en pø om pø-opskrift, og du behøver altså ikke at være helt præcis med dine doseringer.

Få styr på bevægelserne

Wax on, wax of – når du skal pudse vinduer er det vigtigt, at du får en god teknik. Et godt resultat kræver et godt mønster, som du følger, når du pudser dine vinduer. Du kan finde diverse informative videoer på blandt andet YouTube, som illustrerer forskellige mønstre og teknikker, men du kan også prøve dig frem, indtil du finder den teknik, som føles mest naturlig for dig.
Find en god teknik
Inden du sæber vinduet ind med en indvasker, svamp eller blød børste, bør du overveje din teknik.

Uanset hvilken metode du bruger, er det vigtigt, at du overlapper mellem banerne. Glemmer du det, kommer der nemt striber på dine nypudsede vinduer. To essentielle ting er, at du overlapper og arbejder hurtigt.

Det er meget vigtigt, at du arbejder hurtigt, så vandet ikke når at fordampe nogle steder på vinduet, før du er færdig. Når vandet at fordampe, vil det nemlig skabe striber, når du kører over ruden med din skraber.

Tør efter med en klud

Når dine vinduer er sæbet ind, og du har skrabet efter, bør du tørre efter med et viskestykke eller en fnugfri klud. Det er vigtigt, at de er tørre og rene.
Hvor mange gange om året bør man vaske vinduer?
Jo oftere du vasker dine vinduer, jo nemmere er de at holde rene – det er logik for burhøns. Men det betyder ikke, at vinduer nødvendigvis bør vaskes månedligt. En god tommelfingerregel er, at du bør vaske dine vinduer 2-3 gange om året.
Avispapir gør vinduer blanke – Og andre myter
Avispapir gør ikke dine vinduer blanke. Dette råd stammer fra dengang avispapir blev trykt med blyfarve. Nutidens aviser vil kun gøre dine vinduer mere beskidte.

Eddike og sprit fjerner ikke sod og nikotinpletter. Ingen af de to er nødvendige – det eneste, du skal bruge, er koldt vand og lidt opvaskemiddel.

Du kan sagtens pudse vinduer i al slags vejr – også solskin. Så længe dit vand er koldt og rent, kan du pudse vinduer i al slags vejr. Skinner solen, skal du bare sørge for at være hurtig.