Energimærkning på hvidevarer – Hvordan er det lige?

Med global opvarmning som værende et faktum er det særligt relevant at overveje ens aftryk på miljøet ved forbrug af energi. Al den strøm vi forbruger, bliver produceret et sted, hvor der foregår forurening i mere eller mindre grad. Denne grad er afhængig af, hvilken proces der bruges, men grundlæggende bør man notere sig, at det meste forbrug af energi medfører miljøforurening i en vis grad.

Der er en let anvendelig metode til at undgå enorm miljøforurening, når man snakker hvidevarer. Energimærkning er et system, som klassificerer hvidevarer i forskellige kategorier, som fortæller om deres effektivitet i omdannelsen af energi.

Hvis en hvidevare har en rigtigt dårlig energimærkning, vil den bruge meget energi på at fungere. Omvendt vil en god energimærkning – hvoraf A+++ er den bedste – bruge mindst muligt energi på dens funktioner. Dette betyder ikke, at funktionerne forringes – det betyder blot, at energien udnyttes meget mere effektivt.

Spar også miljøet med solceller

smalt-køleskab

Mærkbar besparelse i pengepungen

Et ekstra lokkende faktum ved energimærkning er pengebesparelsen. Da energimærkning fortæller, om en hvidevare er energieffektiv, vil du som forbruger kunne vælge hvidevarer, der er særligt effektive. Dette vil naturligvis til sidst kunne ses på din strømregning, som vil reduceres i takt med udskiftningen af hvidevarer til fordel for gode energimærkninger. Der er altså tale om flere tusinde kroners besparelse årligt, hvilket bliver mange penge i det lange løb, da hvidevarer af god kvalitet holder i rigtigt mange år.

Besparelser ved alle hvidevarer

Denne besparelse ved energimærkning findes altså ved alle hvidevarer. Dette gør sig gældende ved indkøb af nye køleskabe, vaskemaskiner, emhætter, opvaskemaskiner eller tørretumblere – hvad end man kan finde på. Men hvidevarer med en god energimærkning koster oftest flere penge end hvidevarer, som har en ringere energimærkning.

Årsagen til dette er naturligvis, at den gode energimærkning kræver en anden grad af kvalitet, som er dyrere at producere. Men du bør ikke lade dig lokke af de dårlige energimærkningers besparelser. Det kan være, du sparer et par hundrede kroner ved indkøbet, men den dårlige energimærkning vil medbringe en forøgelse af strømregningen til din husholdning. Sørg altid for at anskaffe dig hvidevarer med god energimærkning, selvom de er dyrere ved indkøb. Du skal nok tjene pengene ind igen i det lange løb.

Praktisk om energimærkning

Energimærkningen er en obligatorisk ordning, som først og fremmest gælder for hårde hvidevarer og også fjernsyn, klimanlæg, elpærer og andre produkter. Energimærkningen bevæger sig et spektrum fra D til A+++, hvoraf D er den laveste energimærkning. Energimærkningen ses helt simpelt på produktet eller dets indpakning, hvor der vises, hvor på skalaen produktet befinder sig. Dernæst anføres også et årligt energiforbrug.

Læs også: Spar med en varmepumpe

Dette energiforbrug kan du let regne om til et beløb, hvis du blot ganger det årlige energiforbrug op med den elpris, du betaler i din husholdning. Således kan man – hvis man sørger for at notere sig sin elpris – let regne den årlige omkostning ved forbrug ud. Dette gør hele processen med at skulle vælge mellem forskellige produkter meget lettere. Sørg altid for at vælge det produkt, der vil tjene dig bedst i det lange løb.

Tænk over størrelsen på dine hvidevarer

Hvis du skal sikre dig, at du får fundet dig en løsning, der sikrer, at du ikke bruger for meget strøm, så kan en anden vigtig ting at tænke over helt sikkert også være størrelsen på de hvidevarer, som du går ud for at købe dig. Der kan nemlig godt være en stor forskel på, hvor meget strøm f.eks. et lille, smalt køleskab bruger i forhold til et stort. Det vil derfor være en god idé, at du sørger for at få gjort dig nogle tanker omkring lige netop dette, når du skal gøre dit køb, så du sikrer, at du får valgt de rette produkter.