16 tips til at spare på dit elforbrug hjemme

spar el i hjemmetBrug strøm derhjemme på den bedste måde uden overforbrug. Her giver vi dig nogle tips til, hvordan du kan bruge strøm smartere og mere effektivt, spar penge og gøre dit hjem endnu mere energieffektivt gennem vores 16 tips som er lige til for enhver at følge.

1. Start med at find ud af, hvor og hvad du bruger din strøm til, når du ved det så det er nemmere at spare på strømmen det rette sted. Du kan f.eks. måle strømmen selv ved hjælp af forskellige simple elmålere til husholdningsbrug, du kan også hyre en elektriker til at hjælpe dig med at forstå dit strømforbrug. Du kan også anmode om at få en rapport på dit elforbrug af dit elnetselskab, så du kan måske se, hvornår strømmen er blevet brugt. Hvis du samtidig fører dagbog over familiens elforbrug, bliver det nemmere at koble forbrugsværdierne til forskellige aktiviteter sammen.

2. Har du dekorativ belysning med ældre elpærer, så er det en gode idé at bruge en timer. Hvis belysningen har LED-lys, kan timeren i sig selv trække mere strøm.

3. Har du ældre el-apparater, er der risiko for, at de bruger meget strøm i standby-tilstand. Så er det bedre at slå kontakten helt fra. Med stikkontakter med a kan afbrydere kan du slukke for flere apparater på samtid.

4. Et gammelt TV kan trække 2-3 gange mere strøm end det tilsvarende fladskærms-TV med nyere teknologi. Jo større fjernsynet er, jo mere strøm trækker det selvfølgelig.

5. Sluk lyset i de værelser, hvor ingen opholder sig, og skift til LED-pærer. En LED-pære bruger 80 procent mindre strøm og holder 10-20 gange længere end en almindelig glød pære.

6. Undgå at køre halvfulde vaskemaskiner. Vælg en så lav temperatur som muligt og brug eventuelle spareprogrammer.

7. Hvis du har mulighed for det, er det en god idé at tørre dit vasketøj på en snor eller et tørrestativ. Ellers er det bedre at tørretumbler dit tøj i stedet for at bruge et tørreskab. Hvis du vælger at bruge et tørreskab, skal du først centrifugere tøjet så meget som muligt.

8. Tjek energimærket, når du køber nye hårde hvidevarer og elektronik. Det kan som regel betale sig i det lange løb at investere i de energirigtige alternativer.

9. Hold den korrekte temperatur i køleskabet og fryseren. Husk at placere både kølere og frysere så at luften kan cirkulere rundt bagved.

10. Hvis du skal tø frosset mad op, kan du gøre det i køleskabet og bruge den kulde, der er i maden. Lad også varm mad køle af, før den stilles ind i køleskabet.

11. Når du laver mad på dit komfur, sparer du el gennem at bruge låg på gryderne. Sørg også for, at dine gryder ikke er ujævne i bunden, så de får god kontakt med kogepladerne, så går tilberedningen både hurtigere og bruger mindre strøm.

12. At koge vand i en elkedel, er et energieffektivt alternativ til at koge vand på.

13. Kør opvaskemaskinen, når den er fuld, og brug et energispareprogram. Husk også, at du ikke skal skylle opvasken, før du kører dem i opvaskemaskinen, du skal blot skrabe eventuelle madrester ned i komposten.

14. Varme somre har måske fået dig til at investere i en aircondition. Du kan reducere dit kølebehov og dermed spare på el, ved at ventilere om natten. Markiser på solrige vinduer kan også reducere behovet af din aircondition.

15. Du kan spare energi med gulvvarme, men kun hvis du har god isolering under varmeslangerne. Gulvvarme i badeværelser ses som komfort, der koster ekstra. Hvis du har el-gulvvarme, så må du ikke lægge tæpper på, da de forhindrer varmen i at trænge ind i rummet.

16. Reducer elforbruget af varmt vand ved at gå i bad i kortere tid. Skift også gerne til lavtskyllende armaturer og brusedyser. Brusebad er mere energieffektivt end at tage et bad i badekar.